Oefentherapie

Oefentherapie bestaat in vele vormen en heeft vele voordelen. Het is iets wat de patiënt zelf kan doen waardoor de zelfredzaamheid van de patiënt groter wordt. Het stimuleert doorbloeding en weefselbelasting waardoor het lichaam geprikkeld wordt om te genezen en te versterken. En het is een ideale aanvulling bij manuele behandeling.

Manuele therapie richt zich erop de te stijve regio’s in het lichaam flexibeler te maken. Op de zelfde manier kunnen in het lichaam te mobiele delen gestabiliseerd worden door deze regio’s op te trainen. Stabiliteit is net als flexibiliteit een noodzakelijkheid in een lichaam om normaal te kunnen functioneren. Als een gewricht instabiel is zullen er bij belasting ongecontroleerde en onnatuurlijke bewegingen plaatsvinden die schadelijk kunnen zijn voor het gewricht. Deze gewrichten worden dan systematisch overbelast waardoor er sneller slijtage (artrose) zal voorkomen. Stabiliteitstraining richt zich erop om de spieren zo te trainen dat de gewrichten natuurlijker belast worden en er minder ongecontroleerde schuifkrachten aanwezig zijn tijdens belasting.

Bovendien kan oefentherapie ook pijndempend zijn, waardoor de patiënt met minder pijn naar de kine komt en er meer tijd overblijft om meer oorzakelijk te werken in plaats van pijndempend.