manuele therapie

Manuele therapie heeft eigenlijk 2 betekenissen. Enerzijds is het de overkoepelende term voor alle vormen van therapie die gebruik maken van mobilisaties en manipulaties van gewrichten en spieren. Anderzijds wordt er de specialisatie mee bedoeld die binnen de kinesitherapie en geneeskunde na de basisopleiding kan gevolgd worden. Deze laatste wordt meestal bedoeld als men spreekt over manuele therapie.

Een manueel therapeut behandelt lichamelijke pijnklachten. Hierbij wordt er gekeken naar de relatieve flexibiliteit van de verschillende zones in het lichaam. Een stijf en minder beweeglijk deel van het lichaam zal zijn impact hebben op andere delen waar dan teveel lokale beweeglijkheid kan ontstaan (hypermobiliteit). De manueel therapeut zal de te stijve delen mobiliseren en de te mobiele segmenten stabiliseren door bvb oefentherapie. Naast de manuele technieken wordt er ook advies gegeven, oefentherapie, taping, etc…

In de moderne manuele therapie is er ook steeds meer aandacht voor de mentale gesteldheid van de patiënt. Pijn kan door vele factoren beïnvloed worden. Als het zenuwstelsel van de patiënt overprikkeld is door stress, vermoeidheid of hevige emoties dan kan dit ervoor zorgen dat de pijn intenser ervaren wordt of dat de pijn hierdoor moeilijker verdwijnt.